Slováci vlani spotrebovali menej plynu

20.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Celková spotreba plynu v SR v uplynulom roku v porovnaní s rokom 2011 klesla o približne 4 %. Informoval o tom hovorca spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s., (SPP) Peter Bednár.
Trh s plynom v roku 2012 charakterizoval podľa neho nielen v SR, ale v celej Európe pretrvávajúci prebytok ponuky nad dopytom. Z hľadiska objemu celkovej spotreby možno považovať slovenský trh s plynom za stabilný.
Spoločnosť SPP pre rok 2013 potvrdila pozíciu kľúčového dodávateľa zemného plynu v SR so 66-% celkovým trhovým podielom. Z pohľadu objemu plynu očakáva SPP pre rok 2013 v segmente Domácnosti podiel 79 %. V segmente firemných zákazníkov sa očakáva podiel SPP na trhu na úrovni 60 %.
Slovenský trh so zemným plynom podľa Bednára dnes možno označiť za úplne otvorený. V roku 2012 reálne dodávalo plyn na trhu 22 hráčov, z toho 10 aj v segmente Domácnosti.
Pre rok 2013 sa SPP podarilo na dodávku plynu získať späť viacero veľkých zákazníkov, akými sú spoločnosti U. S. Steel Košice, Volkswagen Slovakia, Chemes Humenné, Služby pre bývanie alebo Národná banka Slovenska.
Rovnako dôležité pre SPP je však podľa Bednárových slov aj zachovanie dôvery zo strany dlhoročných zákazníkov, medzi inými PPC Energy Group, Dalkia, Slovenské magnezitové závody, Mondi SCP, Železiarne Podbrezová, či Slovnaft.
Slovenský plynárenský priemysel, a.s., priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a Energetický a průmyslový holding, a.s. (49 %).
 

Vyberte región